Opis
Bogate w składniki mineralne i witaminy owoce żurawiny to doskonała przekąska i przyjaciel w walce z infekcjami. Pomaga w leczeniu przeziębień i grypy, walczy z zapaleniami pęcherza moczowego i cewki moczowej. Jest bardzo smaczna, więc można ją jeść samodzielnie albo jako dodatek do sałatek, muesli, a także potraw mięsnych.
Witaminy i zdrowe związki w żurawinie
Żurawina jest bogata w witaminę A, C, E i K. Zawiera w sobie wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i inne pożyteczne pierwiastki. W żurawinie znajduje się niacyna (witamina B3), tiamina (witamina B1) i ryboflawina (witamina B2).
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 338 kcal | 67,6 kcal |
Tłuszcz | 0,37 g | 0,07 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,05 g | 0,01 g |
Węglowodany | 83,5 g | 16,7 g |
– w tym cukry | 68,7 g | 13,7 g |
Błonnik | 4,3 g | 0,8 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | <0,01 g | <0,002 g |
Właściwości zdrowotne
Spożywanie żurawiny to sprawdzona metoda walki z infekcjami dróg moczowych, w szczególności zapaleniu pęcherza moczowego i cewki moczowej. Żurawina zwalcza bakterie wywołujące wrzody żołądka, a z kolei w jamie ustnej walczy z bateriami wywołującymi choroby dziąseł. Flawonoidy w żurawinie pomagają w zapobieganiu chorobom serca, powstrzymują również tworzenie się zakrzepów.
UWAGA: suszona żurawina zawiera znaczące ilości cukru.