Opis
Śliwka suszona to jedna z najbardziej popularnych bakalii, bardzo smaczna do spożycia samodzielnie, ale również jako dodatek do ciast, deserów lub potraw mięsnych. To bogate źródło potasu i miedzi oraz dobrotliwych witamin. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, regulując dzięki niemu pracę układu pokarmowego.
Witaminy i pierwiastki śladowe
Witaminy A, B2 i B6 zawarte w suszonych śliwkach to wartościowe cechy tych bakalii. Witamina B2 to prawidłowy metabolizm i redukcja zmęczenia. Z kolei witamina B6 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W śliwkach występuje potas, wspierający działanie mięśni i układu nerwowego.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 279 kcal | 55,8 kcal |
Tłuszcz | <0,5 g | 0,01 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <0,1 g | <0,02 g |
Węglowodany | 64 g | 12,8 g |
– w tym cukry | 38 g | 1,6 g |
Błonnik | 7,1 g | 1,4 g |
Białko | 2,2 g | 0,44 g |
Sól | 0,01 g | 0,002 g |
Właściwości zdrowotne
Suszone śliwki regulują działanie układu pokarmowego za sprawą błonnika pokarmowego. Witaminy wspierają metabolizm, mają działanie antyoksydacyjne i utrzymują odpowiedni stan czerwonych krwinek. Wzmacniają pracę mięśni, obniżają znużenie i regulują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.