Opis
Orzechy pistacji to jedne ze zdrowszych przekąsek. Są co prawda kaloryczne, jednakże ich niewielka ilość może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści.
Witaminy i zdrowe związki w pistacjach
Pistacje są bogate w witaminy grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz witaminę C. Zawierają żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan i wiele innych zdrowych pierwiastków. Posiadają w sobie działającą antyoksydacyjnie luteinę i błonnik, zwiększający uczucie sytości. Niski poziom indeksu glikemicznego (ID=15) pozwala na spożywanie pistacji przez cukrzyków.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 15g (garść orzechów) |
Wartość energetyczna | 562 kcal | 84 kcal |
Tłuszcz | 46 g | 6,9 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 5,6 g | 0,8 g |
Węglowodany | 28 g | 4,2 g |
– w tym cukry | 7,6 g | 0,09 g |
Błonnik | 10,3 g | 1,54 g |
Białko | 21 g | 3,15 g |
Witamina B6 | 1,7 mg | 0,25 mg |
Witamina C | 5,6 mg | 0,84 mg |
Właściwości zdrowotne pistacji
Pistacje pozytywnie wpływają na cholesterol w organizmie, regulując jego poziom. Luteina jako przeciwutleniacz pozytywnie wpływa na nasze oczy, a wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na układ pokarmowy.