Opis
Wiesz czym są figi suszone?
O suszeniu fig można powiedzieć, że to praktyka o długiej historii, stosowana od wieków w celu przedłużenia trwałości tych owoców. Od starożytnego Egiptu, przez Grecję aż po Rzym, suszone figi zdobyły popularność dzięki swojemu smakowi i wartościom odżywczym.
Figi to owoce drzewa figowego (Ficus carica), które zyskały międzynarodową sławę ze względu na swój słodki smak i mięsistą konsystencję. Podczas procesu suszenia figi tracą część wody, dzięki czemu stają się bardziej koncentrowane i uzyskują dłuższą trwałość.
Ich wartość odżywcza jest imponująca, zawierają wiele korzystnych składników, takich jak błonnik, witaminy (zwłaszcza witamina K i witaminy z grupy B) oraz minerały (takie jak potas, magnez i miedź). Dodatkowo, figi są źródłem przeciwutleniaczy, w tym cennych flawonoidów.
Dzięki swojemu słodkiemu smakowi i bogactwu składników odżywczych, suszone figi stały się popularną przekąską na świecie. Dodawane są również do różnorodnych wypieków, sałatek oraz wykorzystywane jako słodki składnik w różnych daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Należy jednak pamiętać, że suszone figi są bogate w naturalne cukry, dlatego zaleca się spożywanie ich z umiarem, zwłaszcza dla osób, które muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Zrównoważone spożycie tych smacznych owoców pozwala cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi, bez obaw o nadmiar cukru w diecie.
Witaminy i zdrowe związki w figach suszonych
Owoce figi, suszone do postaci fig suszonych, stanowią wyjątkowe źródło wielu cennych witamin i składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajdują się:
- Błonnik – pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu układu trawiennego, regulując poziom glukozy we krwi i utrzymując zdrowy poziom cholesterolu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Potas – odgrywa istotną rolę w regulacji równowagi elektrolitowej, wspiera działanie mięśni oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, co jest ważne dla zdrowia serca.
- Antyoksydanty – występujące w dużych ilościach przeciwutleniacze mogą wspierać zdrowie serca, układu odpornościowego oraz opóźniać procesy starzenia się organizmu, neutralizując działanie wolnych rodników.
- Witamina K – odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz jest istotna dla zdrowia kości, wspomagając ich mineralizację.
- Witaminy z grupy B – mają istotne znaczenie dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, produkcji czerwonych krwinek oraz utrzymania zdrowej skóry.
- Żelazo – jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek, dostarczając tlenu do tkanek i zapewniając odpowiednią przemianę materii.
Suszone figi, takie jak te dostępne w produkcie figa suszona naturove, stanowią więc wartościowe źródło nie tylko witamin i minerałów, ale także innych korzystnych składników. Ich regularne spożywanie może wspierać ogólne zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | w 100 g | 2 sztuki (ok. 28 g) |
Wartość energetyczna | 1119 kJ/ 267 kcal | 313 kJ/ 75 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g | 0,25 g |
– w tym kwasy tł. nasycone | 0,17 g | 0,05 g |
Węglowodany | 57 g | 16 g |
– w tym cukry | 50 g | 14 g |
Błonnik | 12,5 g | 3,5 g |
Białko | 4,4 g | 1,2 g |
Sól | 0,016 g | 0,04 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | 2 sztuki (ok. 28 g) |
Witamina B6 | 0,996 mg | 0,279 mg |
Potas | 696 mg | 195 mg |
Wapń | 162 mg | 45,4 mg |
Figa suszona naturove
Nasz produkt to najwyższej jakości towar wyprodukowany w Polsce.
Ważne informacje:
- Figa suszona naturove jest produktem wegańskim i nie zawiera glutenu
- Produkt przeznaczony jest dla wszystkich, nie należy jednak przekraczać zalecanej dziennej dawki
- Produkt nie może być stosowany jako zamiennik zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
- Jeżeli opakowanie jest otwarte lub nieszczelne, nie należy stosować produktu, gdyż prawdopodobnie stracił on swoje właściwości
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu