Promocja!

Matcha naturove 500g

66,90 

Matcha – japońska zielona herbata, która zyskuje na popularności na całym świecie ze względu na jej korzystne właściwości zdrowotne i energetyzujące właściwości. Herbata ta jest wytwarzana z cienko mielonych liści Camellia sinensis, które są uprawiane w specjalnych warunkach i starannie przetwarzane.

Mamy również matcha w mniejszym opakowaniu – 100g.

Na stanie

Opis

Czym jest Matcha?

Matcha to specjalna odmiana japońskiej zielonej herbaty, która jest wytwarzana z cienko mielonych liści krzewu Camellia sinensis. Jest to herbata wysokogatunkowa, która uprawiana jest w specjalnych warunkach i poddana rygorystycznemu procesowi przetwarzania.

Proces produkcji matcha polega na wyselekcjonowaniu i starannym wysuszeniu liści, po czym są one mielone na drobny proszek. Charakterystyczna zielona barwa matcha pochodzi z chlorofilu, który jest obecny w dużej ilości w liściach herbaty.

Matcha jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne i energetyzujące. Jest bogata w naturalne związki chemiczne, takie jak katechiny i polifenole, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki temu spożywanie matcha może pomóc w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz wzmocnić układ odpornościowy. Dodatkowo, matcha zawiera kofeinę i L-teaninę, które działają synergistycznie i wpływają na poprawę koncentracji, redukcję stresu oraz zwiększenie wydajności fizycznej.

Wartości odżywcze

 

Wartość odżywcza Zawartość w 100g *RWS
Wartość energetyczna 358 kcal 18%
Tłuszcz 4 g 6%
– w tym kwasy tł. nasycone 1 g 5%
Węglowodany 38 g 15%
– w tym cukry 0,8 g < 1%
Błonnik 29 g
Białko 28 g 56%
Sól 0,01 g < 1%

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Sposób przygotowania

Jedną łyżeczkę herbaty zalać 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody o temperaturze ok 70-80 st. C. Wymieszać szybkimi ruchami, aż do pojawienia się pianki.

Tradycyjny sposób przygotowania matcha, znany jako ceremonia herbaty (chanoyu) w Japonii, wymaga specjalnego zestawu narzędzi, w tym: misy do herbaty (chawan), miotełki bambusowej do herbaty (chasen), sita do przesiewania matcha oraz bambusowej łyżeczki do matcha (chashaku).

  1. Zagotuj wodę do temperatury ok. 70-80 stopni C.
  2. Przesiej około 1 łyżeczki matcha przez sito do misy do herbaty.
  3. Wlej niewielką ilość wody do misy i wymieszaj matchę za pomocą bambusowej miotełki do herbaty, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj resztę wody (około 60-80 ml) i ponownie wymieszaj matchę, wykonując ruchy w kształcie litery “M” lub “W” za pomocą miotełki, aż do uzyskania gładkiej pianki.
  5. Matcha jest gotowa do picia. Zazwyczaj podaje się ją w małych, ceramicznych kubkach.

Ciekawostka: W tradycyjnej japońskiej ceremonii herbaty, goście często składają przed ceremonią specjalną modlitwę, a następnie skupiają się na cichym i spokojnym delektowaniu się napojem matcha.

Matcha naturove 500g

Nasz produkt to najwyższej jakości towar wyprodukowany w Polsce.

Ważne informacje:

  • Produkt przeznaczony jest dla wszystkich, nie należy jednak przekraczać zalecanej dziennej dawki
  • Produkt nie może być stosowany jako zamiennik zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
  • Jeżeli opakowanie jest otwarte lub nieszczelne, nie należy stosować produktu, gdyż prawdopodobnie stracił on swoje właściwości
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
  • Nieprawidłowo przechowywany może ulec uszkodzeniu oraz stracić swoje właściwości

Informacje dodatkowe

Waga ,55 kg
EAN

Linia

Typ

Zastosowanie

, , ,

Producent