Młody jęczmień to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, enzymów i aminokwasów, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. To jedno z najlepszych źródeł substancji odżywczych skoncentrowanych w jednym naturalnym suplemencie. Po prostu superfood.
Młoda trawa jęczmienia może stanowić doskonałe uzupełnienie diety redukcyjnej oraz dodawać energii sportowcom i rekonwalescentom. Pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych u ludzi, którzy nie przywiązują wagi do zróżnicowanej i zbilansowanej diety, ale nie powinien być jej zamiennikiem.
Jakie właściwości ma młody jęczmień?
Cenne właściwości młody jęczmień zawdzięcza nie tylko obecnym w nim witaminom A, B, C, E i K, minerałom takim jak magnez, potas, żelazo, mangan, cynk i krzem, ale także enzymom, które ułatwiają trawienie, a także wchłanianie innych mikroelementów. Naukowcy twierdzą, że młody jęczmień posiada właściwości opóźniające starzenie, a nawet zapobiegające nowotworom. Dzieje się tak, ponieważ dzięki obecnemu w nim chlorofilowi i beta-karotenowi znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, jest silnym antyoksydantem i potrafi naprawiać uszkodzone DNA. Ma też znakomity wpływ na skórę, łagodząc jej stany zapalne i trądzik. Wspomaga odporność i dodaje energii, dzięki czemu chętnie włączają go do swojej diety sportowcy. Ma dobroczynny wpływ na serce oraz układ krążenia.
Zastosowanie w kuchni
Młody jęczmień można kupić w postaci tabletek oraz w formie rozdrobnionych młodych pędów lub sproszkowanej. W kuchni sprawdzi się ten w proszku. Można dodawać go do różnych potraw, ale najwięcej właściwości zachowa jeśli nie będziemy go gotować. Idealnie sprawdzi się w napojach, koktajlach, sałatkach i surówkach. Można go oczywiście dodawać także do zup, sosów czy innych gotowanych lub pieczonych potraw. Trzeba się jednak liczyć z tym, że podczas obróbki termicznej młody jęczmień straci nieco swoich cennych właściwości.
Domowy koktajl z dodatkiem młodego jęczmienia
Ten zielony superfood idealnie nadaje się do przygotowania orzeźwiających napojów. Jednym z nich jest wegański koktajl, w którym młody jęczmień stanowi ważny składnik, nadając mu piękny zielony kolor oraz charakterystyczny smak.
Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:
- szklankę napoju sojowego,
- łyżeczkę młodego jęczmienia,
- łyżeczkę miodu,
- opcjonalnie, garść świeżych owoców
Składniki razem zmiksować i wypić od razu po przygotowaniu. Jeśli nie jesteś weganką/weganinem, zamiast napoju sojowego można użyć jogurtu pitnego lub mleka. Zwykły jogurt dodany zamiast pitnego mogą zastosować zwolennicy gęstych koktajli.
[rf_widget slug=”Zapis-do-newslettera-0″]
Superfood także dla sportowców
Młody jęczmień warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ jego cenne składniki pomogą uzupełnić ewentualne niedobory dostarczane w codziennej diecie. Powinni o tym pamiętać szczególnie ludzie osłabieni, odchudzający się i sportowcy, a także wszyscy ci, którzy z reguły nie dbają o zrównoważoną dietę.
Kobiety w ciąży, karmiące i osoby uczulone na gluten powinny skonsultować stosowanie tego suplementu z lekarzem.