Oprócz tlenu i wodoru, magnez to najważniejszy dla naszego organizmu pierwiastek. Zwany przez niektórych pierwiastkiem życia, ma bardzo szeroki zakres działania.
Objawy niedoboru magnezu
Magnez nieustannie ucieka z naszego organizmu. Objawy jego niedoboru można rozpoznać wtedy, gdy występują:
- stany niepokoju i lęku oraz trudności z koncentracją,
- bezsenność i zmęczenie codziennie rano, mimo tego, że spaliśmy wystarczająco długo,
- nudności, bóle i zawroty głowy,
- mrowienie mięśni i nagłe skurcze, nagłe i przyspieszone bicie serca,
- łamliwość paznokci, próchnica zębów czy też wypadające włosy
- duża podatność na różne infekcje
Jaką rolę pełni magnez?
Magnez przynosi naturalną równowagę energetyczną naszemu ciału. Przywraca mu swobodę i rozluźnienie. Harmonizuje układ nerwowy i reguluje zaburzenia równowagi emocjonalnej. Chodzi m.in. o depresję, zaburzenia snu, ale także zespół napięcia miesiączkowego. Magnez rozluźnia mięśnie, także ten najważniejszy – mięsień sercowy. Jest bardzo ważny przy niwelowaniu takich zaburzeń jak migreny, skurcze i drętwienie całego ciała, zapewnia lepszą perystaltykę jelit. Reguluje on także poziom cukru we krwi u osób podatnym lub chorym na cukrzycę, przeciwdziała zapaleniu stawów i osteoporozie.
Magnez a codzienne życie
Dziś bardzo często dochodzi do sytuacji, gdy nasz organizm odczuwa braki magnezu. W Polsce uznaje się, że nawet u 70% populacji magnez jest na zbyt niskim poziomie. Większość z nas żyje coraz szybciej i przebywa w chronicznym stresie. Jednak podstawowym problemem jest niewłaściwa dieta, a dzienne zapotrzebowanie – w zależności od wieku – wynosi od 320 do 420 mg.
Co jeść by uzupełnić magnez?
Dieta Polaków nie sprzyja naturalnemu procesowi uzupełniania magnezu. Dlatego też należy przestawić swoje nawyki żywieniowe w stronę produktów, które zawierają duże ilości tego pierwiastka. Należą do nich wszelkie rośliny strączkowe (fasola, soja i produkty powstałe na jej bazie, groch ciecierzyca i soczewica), zboża pełnego przemiału (przede wszystkim gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto oraz ryż), orzechy i nasiona (szczególnie migdały, nerkowce, orzechy laskowe, nasiona sezamu), a także m.in. suszone glony. Magnez zawierają też zielone rośliny zawierające chlorofil, tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, spirulina, mikroalgi oraz wszystkie zielone warzywa.
Należy wspomnieć, iż istnieje jeszcze jeden produkt, który zawiera dużą ilość magnezu. Jest nim czekolada, która niestety w dzisiejszych czasach ma w sobie także dużo szkodliwych substancji – cukrów rafinowanych, utwardzanych tłuszczy i innych nienaturalnych składników, które obciążają nasz układ pokarmowy.
Magnez w nowych metodach przyswajania
Wielu zwolenników zdobywa w ostatnich latach metoda uzupełniania magnezu przez skórę, tzw. metoda transdermalna. Chodzi w niej o to, by magnez był wchłaniany przez największy organ naszego ciała – skórę – na skutek aplikacji na nią produktów kosmetycznych bogatych w ten pierwiastek. Najprostszą metodą jest tzw. kąpiel magnezowa w wannie z ciepłą wodą i specjalnymi – bogatymi w magnez – płatkami do kąpieli. Stosowana dwukrotnie w ciągu tygodnia nie tylko uzupełnia magnez przez rozszerzone pory skórne, ale także przywraca równowagę ciała i umysłu. Relaksuje i odpręża, likwiduje napięcia mięśniowe, a skórę pozostawia jędrną i elastyczną.
Osoby, które skarżą się na opuchnięte kostki, obolałe stopy i ból nóg, np. po ciężkim dniu w pracy, mogą stosować kąpiele magnezowe stóp, rozpuszczając w ciepłej wodzie niewielką ilość płatków magnezowych w misce, w której mogą zrelaksować zmęczone kończyny. Zalecane jest regularne stosowanie takich kąpieli, by przywrócić ich sprawność i całkowicie zregenerować. Dla szczególnie zmęczonych kończyn, można zastosować – szczególnie w jesienne wieczory – rozgrzewającą oliwkę magnezową, wzbogaconą o kamforę. Dzięki niej, przyswajanie magnezu będzie zintensyfikowane, a działanie rozluźniające przyniesie ulgę obolałym dłoniom i stopom.
Zobacz też, jakie właściwości antyseptyczne ma magnez zawarty w płatkach magnezowych.